Lepelaars en vogelgriep

by Kees Vliet Vlieland/ on 03 Jun 2022

Lepelaars en vogelgriep

Op 24 mei zijn mensen van Werkgroep Lepelaar, zoals gebruikelijk samen met mensen van Stichting Het Zeeuwse Landschap naar het Slaakeiland op het Krammer langs de Philipsdam gegaan. We inventariseren dan alle broedvogels, ook de lepelaars. En we ringen dan jonge lepelaars. Deze keer liep het echter anders.

In een cluster van 16 nesten vonden we 36 dode jonge lepelaars. Van verschillende leeftijden en sommige vers dood en anderen al minstens twee weken. Dit is iets dat we nog niet eerder hebben gezien. Opvallend: geen volwassen dieren, ook geen andere dode vogels zoals meeuwen of ganzen terwijl die daar veel zitten. We dachten direct aan een ziekte.

Een vers dode lepelaar hebben we meegenomen voor onderzoek. Die hebben we opgestuurd naar het NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit). En daar is vastgesteld dat deze lepelaar vogelgriep van het hoog pathogene type H5N1. We hoopten natuurlijk dat het hier bij zou blijven maar gisteren 2 juni 2022 heeft een medewerker van Werkgroep Lepelaar twee jonge lepelaars met verschijnselen van vogelgriep gezien in de kolonie bij Ouwerkerk.

Juveniele lepelaar NB9Z

Juveniele lepelaar NB9Z

Erg zorgelijk allemaal.

Bij een controle vandaag, 3 juni 2022 leek het gelukkig toch mee te vallen. Er liepen 20 grote juveniele lepelaars te bedelen, waaronder de geringde lepelaar NB9Z op de foto die gisteren voor pampus lag.