Lepelaars live te volgen op Animal Tracker

by Petra de Goeij/ on 15 Aug 2022

Lepelaars live te volgen op Animal Tracker

Het lepelaarbroedseizoen was weer normaal. Vorig voorjaar overstroomde de kwelder twee keer, waardoor de lepelaars pas heel laat kuikens hadden. Er waren toen wel een record aantal kuikens (bijna gemiddeld twee per paar). Dit voorjaar waren er geen overstromingen tijdens het broeden, maar het aantal kuikens was toch weer ‘normaal’, namelijk één per paar. In 2021 had iedereen het over veel platvisjes in de Waddenzee en misschien zorgde dat toen voor zo’n hoog broedsucces.

Dit voorjaar hebben zeven lepelaars een zender op gekregen. De lepelaars kunnen daarmee live gevolgd worden, dus we kunnen zien waar ze hun eten vandaan halen en waar ze naar toe trekken in de nazomer. Ze zijn live te volgen op de app Animal Tracker die iedereen kan downloaden via de appstore , of via het NIOZ .

Drie van de zeven gezenderde lepelaars kennen we al een beetje omdat ze al ringen om hadden toen ze een zender kregen. Die drie zijn Amie, Artemis en Zilver.

Artemis is op Schiermonnikoog geboren in 2007 en overwintert in een klein meertje in het binnenland van Portugal. Als het goed is zien we hem daar straks dus live heen vliegen.

Amie is geboren in 2015, van haar weten we niet waar ze overwintert, maar daar komen we nu hopelijk achter.

Zilver is geboren in 2014. Zij heeft helemaal op de oostpunt van Schiermonnikoog gebroed en foerageert op het wad ten zuiden van de Balg. Ze overwinterde de afgelopen jaren aan de kust van Marokko. Het wordt spannend of ze daar dit najaar weer heen gaat en welke route ze vliegt. In Zuid-Spanje bij de stad Cadiz tellen vrijwilligers van de werkgroep ‘Limes Platalea’ alle lepelaars die naar Afrika trekken. Ze doen dit drie maanden lang en zullen Zilver dan ook voorbij zien vliegen.

Kijk eens op de app Animal Tracker en volg alle zeven lepelaars van Schiermonnikoog op hun vlucht naar het zuiden! Vier van hen zijn volwassen lepelaars en drie zijn jongen van dit jaar. Hou er rekening mee dat bij lepelaarkuikens zeker 60% het eerste jaar niet overleeft. Het is blijkbaar erg moeilijk om een volwassen lepelaar te worden.

Vliegende jonge lepelaar tegen blauwe lucht

Juveniele lepelaar in de vlucht bij de Westerplas, Schiermonnikoog. Foto: Folkert Abma