Twee wat oudere lepelaars samen gezien door Keimpe Bleeker

by Petra de Goeij/ on 17 Apr 2024

Twee wat oudere lepelaars samen gezien door Keimpe Bleeker

Het gebeurt wel vaker dat we oude bekende lepelaars zien op dezelfde plek als de jaren ervoor, voor of tijdens of na het broedseizoen. Het is zelfs zo dat we die oude bekende dan met een andere oude bekende zien. In het boek Sinagote, het levensverhaal van een lepelaar, zoeken Sinagote en Ryan elkaar voor het broedseizoen ieder jaar even op bij Anjum. Keimpe Bleeker uit Friesland zag op 10 april jongstleden twee van die oude bekenden voor het eerst samen in Noord-Fryslân. Zie het onderstaande bericht.

Goedenavond Harry, Petra,
Vanmiddag twee oude bekenden, elk aan de andere kant van dezelfde sloot bij Ferwert. Deze mooierds had ik nog niet eerder samen gezien. De eerste ‘goede vriend(in)’ is B[BZ]/aR[BZ] en de tweede is YfLR/GaG. De tijd/locatie was: 10 april 2024 15:14, Ferwert, N53°21'17.65", E5°49'20.14".
Met vriendelijke groet,
Keimpe Bleeker
Oentsjerk

Ik werd wel nieuwsgierig of deze twee lepelaars ieder jaar bij Ferwert werden gezien en of iemand anders ze dan wel eerder samen had gezien. Nou dat was niet het geval. B[BZ]/aR[BZ] is nu 20 jaar oud, we weten niet of het een man of vrouw is, alleen dat hij/zij op 25-5-2004 geringd is op de Boschplaat van Terschelling door Harry Horn. YfLR/GaG is een ‘’pas’’ 12 jaar oude vrouw en is door Otto Overdijk geringd op Ameland, de Hon. Terugzoekend in de life historie blijkt dat ze beiden heel vaak bij Ferwert of er vlak in de buurt zijn waargenomen door verschillende aflezers. YfLR/GaG in 7 verschillende jaren en B[BZ]/aR[BZ] in 10 jaren. Keimpe heeft ze nooit eerder samen gezien, maar ook geen enkele andere waarnemer die daar regelmatig komt. B[BZ]/aR[BZ] is vanaf 2016 bijna ieder jaar op Ameland gezien, maar slechts één keer in de broedkolonie door Jan de Jong in 2023.

YfLR/GaG is slechts twee keer op Ameland gezien, maar dan wel in de broedkolonie. B[BZ]/aR[BZ] is in al die jaren maar twee keer in het buitenland gezien, in september in Frankrijk, één keer in Marais d’Orx en een keer in Le Teich. Verder weten we niets van deze lepelaar. YfLR/GaG overwintert hoogstwaarschijnlijk in zuid-west Portugal, daar is ze in vier verschillende jaren in Vila Franca de Xira gezien. Zouden ze elkaar kennen van Ameland of de Friese kust? Hoe dan ook, ze zijn geliefd bij de aflezers die hun ieder jaar weer op de vaste plekken zien! Het lijkt me leuk om een keer een analyse te doen van al onze geringde lepelaars om te zien wie met wie waar gezien is.

YfLR/GaG - Foto: Keimpe Bleeker

YfLR/GaG - Foto: Keimpe Bleeker

B[BZ]/aR[BZ] - Foto: Keimpe Bleeker

B[BZ]/aR[BZ] - Foto: Keimpe Bleeker